Slovenac hoće NIS

Bez autora
Jun 08 2010

Brokersko dilersko društvo “Euro fineks broker” iz Beograda, za račun “klijenta iz Slovenije”, mimo berze, a putem kupoprodajnog ugovora koji se overava u sudu, otkupljuje akcije NIS po nominalnoj vrednosti od 500 dinara za akciju. Za prva dva sata svoje akcije su u iznajmljenim prostorijama u tržnom centru “Crna Trava” u centru Leskovca prodali pedesetak Leskovčana kojima će novac od prodaje leći za tri dana na namenski račun u Vojvođanskoj banci. Borislav Knežević, direktor ove brokerske kuće, navodi da će na teritoriji čitave Srbije akcije van berze otkupljivati sve dok se one ne nađu u berzanskom prometu. Leskovac je u utorak osvanuo oblepljen plakatima koji obaveštavaju da svoje akcije NIS mogu odmah prodati za po 500 dinara po akciji bez ikakvih troškova. Pre Leskovca, “akcija” je sprovedena u Blacu, Žagubici, Krepoljinu, Smederevu i do sada je na ovaj način svoje akcije prodalo 1.200 od ukupno 4,8 miliona građana koji imaju pravo na besplatne akcije.

Slovenac hoće NISBrokersko dilersko društvo “Euro fineks broker” iz Beograda, za račun “klijenta iz Slovenije”, mimo berze, a putem kupoprodajnog ugovora koji se overava u sudu, otkupljuje akcije NIS po nominalnoj vrednosti od 500 dinara za akciju.

Za prva dva sata svoje akcije su u iznajmljenim prostorijama u tržnom centru “Crna Trava” u centru Leskovca prodali pedesetak Leskovčana kojima će novac od prodaje leći za tri dana na namenski račun u Vojvođanskoj banci.

Borislav Knežević, direktor ove brokerske kuće, navodi da će na teritoriji čitave Srbije akcije van berze otkupljivati sve dok se one ne nađu u berzanskom prometu. Leskovac je u utorak osvanuo oblepljen plakatima koji obaveštavaju da svoje akcije NIS mogu odmah prodati za po 500 dinara po akciji bez ikakvih troškova. Pre Leskovca, “akcija” je sprovedena u Blacu, Žagubici, Krepoljinu, Smederevu i do sada je na ovaj način svoje akcije prodalo 1.200 od ukupno 4,8 miliona građana koji imaju pravo na besplatne akcije.

- Znam da je nekome 2.500 dinara smešan iznos, ali meni mnogo znači jer moram da kupim lekove. Ne zanima me da li ću izgubiti ovom transakcijom, jer nisam siguran da ću poživeti toliko - kaže Nebojša Cekić iz Leskovca, koji je među prvima prodao svoje akcije. Iz tržnog centra uputio se u Osnovni sud gde mora da overi kupoprodajni ugovor koji je potpisao sa brokerskom kućom.

- Čim mi legnu pare, u petak idem pravo u apoteku.

Za razliku od ovog vidno izmučenog čoveka, Svetislav Trifković iz Pečenjevca ne zna gde će potrošiti novac od akcija koje je u utorak prodao.

- Neće biti prvi put da sam prevaren - kaže Trifković.

- Ako dajete više, evo vam odmah ugovor i akcije su vaše. Nema ništa od toga da sirotinja progleda. Šta je bilo sa obećanih hiljadu evra? Pojela ih cica maca? Od ovih para ima da se častim jednim dobrim ručkom.

Ljudi koji su u utorak prodavali akcije u Leskovcu uglavnom su penzioneri, nezaposleni i Romi. Pored sirotinje, zajedničko im je i to što se ne razumeju u berzu, akcije, brokere i ostale pojmove.

- Nikog nećemo prevariti i svi će na osnovu kupoprodajnog ugovora dobiti novac za tri dana - uverava nas Borislav Knežević i dodaje da imaju sve potrebne papire i dozvole da se bave ovim poslom. Zasada jedini u Srbiji otkupljuju akcije NIS.

- Očekuje se da će akcije NIS izaći na berzu sredinom jula, a do tada ćemo mi van berze na “otvorenom tržištu hartija” kupovati akcije za klijenta iz Slovenije. Potpisali smo kupoprodajne ugovore sa 1.200 građana koji imaju ove akcije.

Skupo van berze

Jedino trenutno legalno trgovanje akcijama NIS moguće je sklapanjem ugovora i overavanjem u sudu, ali dodatni troškovi od oko 1.000 dinara po ugovoru usporili su vanberzanska trgovanja - objasnio nam je Nenad Gujaničić, glavni broker “Sinteze”.

- Zbog tih troškova i 2.500 dinara vrednosti celog pakata od pet akcija interesovanje građana za ovaj način trgovanja je veoma malo.

Gujaničić kaže i da će berzansko trgovanje preko brokera krenuti kada NIS postane otvoreno akcionarsko društvo i izađe na Beogradsku berzu. Raniji plan je da NIS izađe na berzu od jula, a građanima država uskoro treba detaljno da objasni način prodaje.

Otkup

Knežević ne krije da očekuje da će najviše akcija otkupiti u siromašnim krajevima Srbije, ali i da planiraju da ovaj posao organizuju i u Vojvodini. Tvrdi da imaju troškove, oko 250 dinara po svakom ugovoru, ali da to pokriva klijent iz Slovenije.

- Radimo “Sizifov posao” za procenat i ne vidim ništa loše u tome. Niko u ovom trenutku ne može da pretpostavi koja će biti tržišna cena ovih akcija - navodi Knežević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik